Online Marketing Trends 2017.

 Blogs
Online Marketing Trends 2017

Wat zijn de online marketing trends voor 2017? Experts bij Maxlead geven hun visie op de ontwikkeling van het online marketing landschap. Wat wordt belangrijk in 2017 en waar liggen de kansen? Lees hier alles over mobile first indexing, cross device, ROPO en automated bidding, social media trends, cross-device en predictive anaysis in Digital Analytics. Eén ding is zeker; de focus zal en moet op Mobile blijven.

SEO 2017 – het jaar van de mobile-first-index

SEO

Marc Thierrij schreef het al in zijn blog op Marketingfacts – Google gaat voor mobile-first: het is meedoen of afhaken! Dit waren de woorden van Gary Illyes, webmaster trends analyst bij Google in Zwitserland, op Pubcon 2016 in Las Vergas, waar onze collega’s Olinda Luksen en Dieuwerke Antoons aanwezig waren.

Ranking signalen op mobiele pagina’s gaan in 2017 leidend worden, deze bepalen je zichtbaarheid in organische Google resultaten – dus niet meer die van desktop zoals het nu is.
Is je website responsive? Dan is er zeer waarschijnlijk weinig aan de hand, een desktop- en mobiele versie verschillen qua content meestal niet veel van elkaar. Heb je een aparte mobiele light-versie naast een desktopversie? Dan kun je in 2017 wellicht nog een aantal stappen maken.

Met de komst van een mobile-first-index verwachten we dat er nog strenger gekeken gaat worden naar de gebruiksvriendelijkheid op mobiele pagina’s en wordt dus ook de laadtijd van pagina’s belangrijker, veel pagina’s laden nou eenmaal langzamer op een mobielapparaat. Daarom heeft Google het afgelopen jaar de ondersteuning van AMPs (Accelerated Mobile Pages) geïntroduceerd – ‘uitgeklede’ paginaversies met een hele snelle laadtijd die in de mobiele organische Google-resultaten in een carrousel als eerste getoond worden.

Het toevoegen van structured data was bij de desktop-first-index al belangrijk, maar wordt nog belangrijker met de komst van de mobile-first-index, aangezien je de Google-(mobile)bots hiermee helpt de context van de pagina’s beter laat begrijpen.

Bij mobile SEO moeten we er rekening mee houden dat het tegenwoordig niet alleen om webpagina’s gaat. App indexing wordt al toegepast en heeft vele voordelen wanneer gebruikers jouw app geïnstalleerd hebben.

Progressive Web Apps (PWA) is ook een ontwikkeling om rekening mee te houden. Dit zou in veel gevallen wel eens een vervanging van een native app kunnen worden. Waarom? Je hoeft geen aparte versies voor Android en IOS te bouwen en gebruikers hoeven niks via een app stores te installeren. De app behoud wel vrijwel de zelfde mogelijkheden en is dus gebruikersvriendelijker en makkelijker te ontwikkelen.

Ga je aan de slag met PWA’s dan wil je natuurlijk ook verkeer aantrekken. Hier komt SEO weer om de hoek kijken; zorg er voor dat PWA’s geïndexeerd kunnen worden door zoekmachines. Worden ze geïndexeerd? Dan is het zaak om deze zo te optimaliseren zoals je bij een normale website ook zou doen. Je wilt immers ook bezoekers binnen halen net als op een normale webpagina.

Mobile SEA 2017 – Cross Device, ROPO & Automated bidding

Mobile SEA

De smartphone is voor velen het voornaamste device voor nieuws updates & entertainment. Daarnaast loopt contact op professioneel vlak of privé ook hoofdzakelijk via mobiel. Even je mail checken, of toch benieuwd wat iedereen op vrijdagavond doet?

Waar de jonge generatie zich al geen leven meer kan voorstellen zonder smartphone, lijken ouderen het device ook steeds meer de adopteren. We zien dan ook al jaren dat het aantal zoekopdrachten via mobiel toeneemt. In de USA is het aandeel mobile searches desktop al voorbij. Afgelopen jaar zagen we dit echter ook terug voor een aantal Europese markten, waaronder Nederland.

De IAB (branchevereniging voor digital advertising) geeft aan dat bijna de helft van alle online advertentie-inkomsten momenteel al afkomstig is van mobiel. Deze groei is met name zichtbaar voor video advertising. Hoewel we de verschuiving van marketingbudgetten in 2016 al terug zien, bestaat er nog altijd een grote discrepantie tussen de hoeveelheid mobile budget dat adverteerders inzetten versus de hoeveelheid tijd die consumenten besteden aan dit device. In 2017 zal deze groei dus nog sterker doorzetten, met een sterkere focus op de smartphone als main device.

Eind 2016 zagen we al sterk terug dat Google binnen het Adwords en Double Click platform veel nieuwe features uitbracht om de waarde van mobiel beter aan te tonen. Wanneer er meer budget gaat naar mobiele campagnes is het natuurlijk essentieel dat we ook weten wat dit oplevert. De cross device conversiemeting voor paid campagnes is inmiddels een stuk verder ontwikkeld. In Q1 2017 gaat Adwords officieel over op het standaard meenemen van cross device conversies. Voor paid search campagnes gaat 2017 dus het jaar worden waarbij we cross device standaard integreren in het campagne optimalisatie proces.

Daarnaast zien we ook veel ontwikkeling op het gebied van in store conversiemetingen. Voor grotere adverteerders is het momenteel al mogelijk om het ROPO effect inzichtelijk te maken. Deze feature zal in 2017 toegankelijk worden, waardoor we beter zicht hebben op de relatie tussen online campagne & offline sales. Al deze extra inzichten zorgen voor een enorme bak aan device & lokatie data. Het gebruik van automated bidding voor paid campagnes zal in 2017 daarom nog essentiëler worden.

Ook op het gebied van app marketing gaan we in 2017 een aantal veranderingen zien. Veel partijen focussen zich momenteel met name op de het opbouwen van een ‘user base’. Na de app install laten we de consument los, wat eigenlijk zonde is. Het aantal consumenten dat een app download en deze na 30 dagen nog actief gebruikt is in veel gevallen klein. Deze zwevende consument behoort dus tot een doelgroep waar nog veel potentie ligt. Heractivering van ‘slapende’ app gebruikers wordt in 2017 het focuspunt. Men moet toe naar een geavanceerde app remarketing strategie, via push notifications & adwords remarketing campagnes. Door audience groepen op te bouwen voor verschillende fases in de user journey, kunnen we een relevante advertentie boodschap communiceren die dit type consument triggered. De focus verschuift dan van het generen van een install, naar een daadwerkelijk waardevolle actie in de app. Overigens kun je slapende app gebruikers ook weer wakker maken via app-engagement campagne op Facebook of re-engagement campagnes op Twitter.

In de USA is de inzet van SMS/MMS/Whatsapp als paid marketing kanaal al succesvol. In 2017 zal ook dit type marketing voor andere markten sterker ingezet gaan worden. Dit kan zowel op het gebied van customer care, als voor informatieve of promotionele doeleinden. Hoe vaak openen we als consument nog e-mails van bedrijven? In veel gevallen gaan deze waarschijnlijk standaard de prullenbak in. Dit komt met name omdat de relevantie in veel gevallen mist. SMS of Whatsapp is bij uitstek het kanaal om sterkere relevante en persoonlijke communicatie in te zetten. Denk aan informatieve berichten als afspraak of leverbevestigingen. Maar ook aan location based berichten, zoals het toezenden van promotionele communicatie wanneer de consument zich dichtbij één van jouw vestigingen bevindt. Wanneer goed opgezet, een zeer krachtig middel om klantloyaliteit op te bouwen.

Social Media 2017: Mobile first & Conversational commerce

Mobile Social

De mobile trend zet nog steeds hard door. Meer dan 80% van de tijd op social Media is op een mobiel apparaat. Denk daarom mobile first bij de inzet van Social Media campagnes. Pas je campagnes, visuals, landingpages aan op de beste mobiele ervaring van de gebruiker van social media. De focus op mobile campagnes zijn voor onze social experts dan ook top of mind. Naast de inzet van mobiele campagnes naar de website kunnen we via Facebook en Twitter ook campagnes inzetten app-installatie of re-engagement met apps voor de slapende gebruikers.

Net als in 2016 moet video op je netvlies staan in je social media strategie. Spendeer meer tijd in de ontwikkeling van social Video’s om jouw verhaal te vertellen op Facebook, Instagram en Snapchat. Live Video op Facebook is hot en zorgt voor heel veel engagement. Laatste trends zijn de live polls, die ook gebruikt zijn in de Amerikaanse verkiezingen. Je kunt deze maken met behulp van tools als live.poll

Chatbots voor customer support, voor bestellingen in je app of in Facebook messenger. Deze virtuele assistents zijn handig en worden steeds vaker ingezet voor 1-op-1 communicatie met de klant. Houd deze ontwikkeling in de gaten, want het gaat heel snel. In Azië, waar conversational apps als WeChat en Line heel groot zijn, is het al heel normaal om allerlei dingen te regelen en zaken te doen met bots in de app conversatie. Conversational commerce kan wel eens het trendwoord voor 2017 worden.

Het belang van Influencer marketing groeit en steeds meer bedrijven willen ermee aan de slag. Door de hoeveelheid content die mensen voorgeschoteld krijgen is er steeds meer behoefte aan betrouwbare influencers. De content verspreid door influencers wordt eerder aangenomen als geloofwaardig, dan dat bedrijven dit zelf doen. Allerlei bloggers en vloggers zijn in dit gat in de markt gesprongen om via hun kanalen specifieke doelgroepen te bereiken en de vraag naar influencers groeit. Er zijn nu ook speciale bureau’s die de juiste influencer bij jouw merk zoeken.

Er duiken steeds weer nieuwe apps op die vaak eerst gebruikt worden bij de jongere doelgroep, voordat ze mainstream worden. Zo was zagen we in 2016 de opkomst van Pokémon Go en de groei van Snapchat. Een nieuwe app om in de gaten te houden in 2017 is Houseparty, een soort Whatsapp met live video gesprekken.

Digital Analytics 2017: Cross device & predictive analysis

digital-analytics-2016-02-life-of-pix-free-stock-lamp-bar-bulbs-leeroy

Succesvolle cross-device campagnes tussen desktop-web, mobile-web en in-app properties van klanten is iets wat nu toch echt van de grond komt als het gaat om analytics. In theorie kan dit al een tijdje, maar in de praktijk zien we de eerste succesvolle cases nu opkomen en zijn we hier als Maxlead ook mee bezig bij onze klanten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het inzetten van “slimme links” die de aanwezigheid van een app herkennen om deze te openen, maar bij afwezigheid van de app de mobile site openen. Het cross platform gebruik is vervolgens allemaal meetbaar in een gedeeld Google Analytics account.

De toegang tot data en het gebruik er van is iets wat gelukkig steeds eenvoudiger wordt. Maxlead zet stevig in op het trainen van de online marketeers bij onze klanten in het gebruik van Google Analytics. Ook Google heeft als speerpunt om het eenvoudiger te maken om te starten met Analytics. Uiteindelijk zal dit er voor zorgen dat steeds meer marketeers bereid en in staat zijn om echt data gedreven te gaan werken. In 2017 verwachten we enkele features die dit proces gaan versnellen en de adoptie van Google Analytics door iedereen op de marketing afdeling zal verhogen.

Big Data en Data Science is een ander topic wat we als Maxlead scherp in de gaten houden. Momenteel zijn de toepassingen nog te beperkt of te gecompliceerd om succesvol door te voeren bij onze klanten, maar we twijfelen er niet aan dat dit snel gaat komen. Ons digital analytics team heeft inmiddels de eerste stappen gezet binnen de data science en gedurende 2017 hopen we dit gebied verder te verkennen. Één van de meest interessante onderwerpen voor ons als online marketing agency is “predictive analytics”, met andere woorden het voorspellen van de (nabije) toekomst indien je bepaalde variabelen zou aanpassen op basis van historische data. Denk bijvoorbeeld aan “wat is de te verwachten impact op onze omzet bij een verhoogd advertentiebudget?”.

 

Building Success Together in 2017!

Deel deze pagina

Geef een reactie