Video: Waarom laat Google iets anders zien in de zoekresultaten?.

 Blogs
Video: Waarom laat Google iets anders zien in de zoekresultaten?

Heb je wel eens in Google je eigen website/ bedrijf tussen de zoekresultaten zien staan? En liet Google toen een andere omschrijving zien dan jij hebt ingevoerd in de meta description? Of wijkt de titel van het zoekresultaat af van de door jou ingevoerde title tag van de pagina? Dat kan! Google heeft diverse redenen om de aan gebruikers getoonde zoekresultaten aan te passen, met het idee om ze relevanter te maken voor de gebruiker. In deze video legt SEO Consultant Chantal Smink uit waarom Google dat doet. 

Whiteboard:

Transcript

Hi, leuk dat je er bent. We gaan het vandaag hebben over zoekresultaten. De vraag die we gaan beantwoorden is: “Waarom zie ik iets anders in Google dan ik heb ingevoerd?”

Leuke vraag. Dit is zoals een zoekresultaat er op dit moment uit ziet. Op het moment dat je op een mobiel kijkt, zul je hier zien dat je nog een labeltje “voor mobiel” kunt zien. En soms als je zelf gaat zoeken, heb je kans dat Google ook net wat anders laat zien omdat ze heel vaak testen. Maar dit is zoals hij er grotendeels uit ziet. Je ziet als eerste een titel van het zoekresultaat, een URL of een kruimelpad afhankelijk van hoe je site is opgemaakt. Op het moment dat je Schema.org gebruikt, heb je kans dat je beoordelingsinformatie getoond kunt krijgen bij je site of prijsinformatie. Dat is geen garantie bij het gebruik van schema.org, Google bepaalt uiteindelijk zelf of je het krijgt. Een korte omschrijving van ongeveer twee regels en sitelinks naar belangrijke pagina’s binnen jouw site. Ook hier bepaalt Google wat belangrijk is dus dat kun je eigenlijk niet direct beïnvloeden. Je kunt wel aangeven in webmastertools (nu Search Console) deze pagina wil ik er niet in hebben maar je kunt niet zeggen deze wil ik er perse wel in hebben.

Als eerste de title-tag, de titel van het zoekresultaat laat vaak de inhoud van de title-tag zien. Die voer je in een CMS en werkt een beetje zoals bij een titel van een boek. Het geeft aan waar een pagina over gaat. Op het moment dat hij te lang is of Google vindt dat hij niet aansluit bij de inhoud van de pagina, zal hij waarschijnlijk wat anders gaan maken. Je hebt ongeveer 55 karakters inclusief spaties die je hiervoor kunt gebruiken. En goed om te weten dat je titel of je title-tag een rankingfactor is. Gebruik daar dus een zoekterm in die vaak voorkomt, een term die mensen veel invoeren in Google, dan heb je kans dat je daar weer beter op naar voren komt in de zoekresultaten. En ook leuk om in je title-tag mee te spelen is je branding. Op het moment dat je een gerenommeerde brandname hebt, kun je die erachter zetten waarmee je de kans vergroot dat mensen op jouw zoekresultaat willen klikken.

Dan een korte omschrijving van twee regels die hieronder getoond wordt. Vaak is het de inhoud van je meta description. Ik zeg vaak want niet altijd, want als Google ook hier vindt dat de inhoud niet aansluit bij wat je op de pagina hebt staan of waar iemand naar zoekt, gaat hij hier wat anders van maken. Daar zal ik zo een voorbeeld van geven. Je meta description is geen rankingfactor, door hier een belangrijke zoekterm in te gebruiken ga je niet beter ranken. Wat je wel hebt als je er een goede zoekterm in gebruikt, is dat je de kans vergroot dat Google laat zien wat jij hebt ingevoerd. En dit is eigenlijk wel heel belangrijk om met je CTR mee te spelen. Op het moment dat je mensen hier een reden geeft om door te klikken op jouw site kun je daarmee dus je CTR verhogen.

Op je meta description heb je ongeveer 125 tekens inclusief spaties daarna zal Google hem afbreken of er wat anders van gaan maken. En zoals gezegd wil google proberen om die omschrijving zo relevant mogelijk te maken voor de gebruiker. Dus de zoekterm van de gebruiker hierin te verwerken.

[shot]

Dat voorbeeld zien we in de volgende situaties. In de eerste situatie heb ik gezocht op “Powerbeats dr dre”. Ik krijg het volgende resultaat te zien van Bol.com: De Beats bij Dr Dre Powerbeats koptelefoon met een oorclip is speciaal gemaakt voor tijdens het sporten. De powerbeats combineren topgeluid met… En dan wordt hij afgebroken.

[shot]

Als we in de meta description kijken in de broncode zien we dat dit ook daadwerkelijk is wat Bol.com heeft ingevoerd. Omdat die te lang is, breekt Google ‘m af en zie je de drie puntjes .

[shot]

Als ik nu een nieuwe zoekopdracht plaats namelijk “Powerbeats dr dre hardlopen” krijg ik hetzelfde resultaat van Bol.com, maar met een andere omschrijving. Je ziet dat bij de tweede zin nu staat: De powerbeats zit werkelijk prima ook tijdens het hardlopen. Omdat ik in mijn zoekopdracht het woord ‘hardlopen’ heb gebruikt, wil Google dat ook aan mij laten zien om daarmee een voor mij relevanter resultaat te tonen. Omdat Bol.com het woord hardlopen niet gebruikt in de ingevoerde omschrijving, gaat Google op zoek naar een stukje tekst op de pagina waar wel het woord hardlopen wordt gebruikt. Dat stukje tekst komt nu terug in de getoonde omschrijving.

Dit is slechts een van de voorbeelden waarin Google wat anders laat zien dan jij hebt ingevoerd. Het is belangrijk om dus per pagina een unieke omschrijving in te voeren. Op het moment dat je één omschrijving voor al je pagina’s gebruikt, is hij nooit voor alle pagina’s relevant en zal Google dus altijd al wat gaan knutselen met de omschrijving. En op het moment dat jij voor elke pagina een unieke omschrijving maakt, kun je daarin een belangrijke zoekterm verwerken waar veel op gezocht wordt. En daarmee de kans vergroten dat Google laat zien wat je hebt gemaakt. Op die manier kun je ook een call-to-action erin verwerken zoals ‘vandaag besteld morgen in huis. Op het moment dat jij niks invult, gaat Google zelf wat maken en dat hoeft ook niet altijd goed te gaan.

[shot]

In dit voorbeeld zie je dat er op de webshop van Zara geen omschrijving is ingevuld voor de pagina met kindermode.

[shot]

Als ik in Google zoek naar ‘Zara kinderkleding’ krijg ik het volgende shot te zien.

[shot]

Je ziet dat Google nu de teksten uit het hoofdmenu terug laat komen. Het MENU, NIEUW DEZE WEEK, TRF enzovoort. Geen aantrekkelijke omschrijving om mensen over te halen om op jouw resultaat te klikken.

Ik hoop dat je overtuigd bent van het belang om zelf per pagina een goede title-tag en meta description te maken. Je gaat nooit 100 % van de gevallen afdekken maar je kunt wel beïnvloeden wat Google daar laat zien.

Ik hoop ook dat hiermee je vraag beantwoord is.
Heb jij ook een vraag die je wilt insturen laat ‘m dan achter op onze Facebookpagina.

Deel deze pagina

Geef een reactie