Omnichannel met Q-Park: meer auto’s in de garages met behulp van slimme online technieken

Omnichannel met Q-Park: meer auto’s in de garages met behulp van slimme online technieken.

 Cases

Maxlead helpt Q-Park met omnichannel-uitdagingen: hoe krijgen we de lokale klant -die vaak met een mobiel device zoekt- in onze garages en hoe tonen we de bijdrage van online aan als de conversie en transactie offline plaatsvinden?

Het proces

Om de bestuurder zo goed mogelijk te helpen, is een relevante advertentie in Google de eerste voorwaarde. Deze relevante advertenties hebben we gemaakt met behulp van de tool Channable. 

Hierin hebben we diverse feeds gecombineerd zoals:

  • een feed met locatie informatie en geo-informatie zoals plaats, stadsdeel en wijk 
  • een feed met afstand tot belangrijke trekpleisters (Point of Interests) in de stad
  • een kalender met grote evenementen in de buurt van de parkeergarages
  • een feed met real time informatie over het aantal beschikbare parkeerplekken in een garage

Search Ad Q-park omnichannel en local

Met behulp van de Enhanced E-commerce optie in Google Analytics konden we een aantal metingen doen, waardoor we op een later moment de de waarde van een soft conversie konden bepalen. Hierbij werd gekeken naar pre-booking omzet en soft conversies zoals kliks op de ‘navigeer naar’ knop waarmee een navigatie-app geopend werd. 

Alle online data is in de cloud gecombineerd met de gemiddelde (offline) omzet op stadsniveau. Hierdoor hebben we gedegen berekeningen kunnen maken van de Return on Ad Spend (ROAS) voor de search campagnes. 

Omdat we vanwege een vertraging in de reporting niet enkel konden varen op data van Google Ads Store Visits, hebben we een custom metric van Google Analytics E-commerce geoptimaliseerd: transacties en soft conversies. 

.

Resultaat

In het eerste kwartaal van 2019 is het aantal bezoeken aan de parkeergarages via Google ads toegenomen met 38%, zijn de kosten per bezoek gedaald met 29% en is de ROAS vanuit paid search toegenomen met 28%, dit allemaal ten opzichte van Q1 in 2018. Door de metrics van E-commerce en Store Visits te combineren, hebben we een ROAS op search advertising kunnen bereiken van bijna 500%. 

Voor de bezoeker van een Q-Park garage is er ook het nodige verbeterd: in Google ziet de bestuurder direct alle relevante informatie om zo snel mogelijk een parkeerplaats in de buurt te vinden. 

Maxlead en Q-Park zijn nu bezig met de ontwikkeling van een systeem dat biedingen automatisch pauzeert of aanpast op basis van actuele (real time) beschikbaarheid en de verwachte beschikbaarheid in de parkeergarages. Op die manier kan het budget worden ingezet op momenten dat Q-Park daar het meest van kan profiteren.