Wat is een: Goed linkprofiel?.

Het linkprofiel van een website omvat het geheel aan inkomende links, inclusief anchorteksten. Een goed linkprofiel is een teken van autoriteit en relevantie. Hoe meer relevante inkomende links een website heeft, hoe beter dat is voor de organische zichtbaarheid.
Het belang van een goed linkprofiel is met name sinds de Google Penguin Update duidelijk geworden. Vanaf dat moment werd het steeds moeilijker om het linkprofiel te manipuleren en daarmee successen te boeken.

Een goed linkprofiel is niet iets wat je als bedrijf helemaal zelf in de hand hebt, dit in tegenstelling tot zogenaamde on-page factoren die je als bedrijf wel kunt beinvloeden. Het gaat dan met name om content, site structuur of architectuur en techniek. Het compleet op orde hebben van deze 3 elementen biedt zeker in concurrerende markten niet voldoende mogelijkheden om een goede organische zichtbaarheid te claimen.

Hoe een goed linkprofiel eruit ziet is bijna nooit met zekerheid te vertellen.
Uit de ervaringen die wij hebben met linkprofielen zien we vaak het volgende terugkomen:

  • een aantal links waarvan het vermoeden bestaat dat ze weinig waarde toevoegen
  • een aantal links waarvan het vermoeden bestaat dat ze ooit schadelijk kunnen zijn
  • een aantal links met exacte anchorteksten
  • een flink aantal links waarvan de anchortekst gelijk is aan de bedrijfsnaam/ merknaam
  • een aantal links vanaf waardevolle domeinen
  • links vanuit comments en forums

Als jouw linkprofiel aan deze criteria voldoet is de kans groot dat je een natuurlijk linkprofiel hebt. Echter zodra een van deze elementen proportioneel een te groot aandeel opeist kan bij Google het vermoeden ontstaat dat je het linkprofiel gemanipuleerd hebt.

De beste manier om een goed linkprofiel te krijgen is door links te verdienen: (linkearning), Maxlead prefereert deze term boven linkbuilden.
Linkbuilden neigt naar het handmatig beheren van het linkprofiel, manipulatie. Door linkearning te omarmen ga je ervanuit dat je links kunt gaan verdienen door relevant te zijn en goede content ter beschikking te stellen.

Laatste SEO artikelen rondom Penguin en links:

Deel deze pagina